Okuma Önerileri📚 ☕️ Reading List
“Bilimi açıklamamak bana ahlaksızlık gibi geliyor, aşık olunca bunu tüm dünyaya duyurmak istersiniz.”
“Not explaining science seems to me perverse. When you’re in love, you want to tell the world.”
~Carl Sagan
🌍 If you are curious about science and technology, I have listed the books that inspire me, you may be interested.
Etrafımda bir çok kişiye -özellikle de bilim ve teknoloji ile ilgilenen kişilere- bana katkısı çok olduğunu düşündüğüm kitaplar önerdiğim oluyor. Son zamanlarda da sıkça sorulan sorular içinde “Hangi kitabı okumalıyım?” var. Mutlaka unuttuklarım olmuştur ve yeni okuyacaklarım olacak bu yüzden aralıklı olarak güncelleyeceğim bir okuma listesi yapmaya karar verdim. 👽Farklı perspektiflerden değerlendirmeler yapan bazısı ders kitabı gibi bazısı bilim-kurgu sınıfında bazısı da tarihçe niteliğinde ama hepsi de gelecek için vizyon oluşturan eserler 🌈 Buyursunlar!
🔹 Geleceğe Dönüş (Back to the Future)
Yazar: Michael Klastorin
Bir çoğumuzun filmini bildiği eseri mutlaka öneriyorum, özellikle biraz teknik bilgiye sahip olduktan sonra çok daha farklı bir gözle okuyup/izleyeceğinize eminim.
🔹 Incognito — Beynin Gizli Hayatı
Yazar: David Eagleman
Bu kitabı bana öneren arkadaşım Serap’a çok teşekkürler, yeni bir ışık eklendi hayatıma.
🔹 Başlangıç (Origin)
Yazar: Dan Brown
“Şaşırtıcı bulacağınızı tahmin ettiğim bilimsel bir buluşum sebebiyle bugün buradayım. İnsanlık deneyimimizin en temel iki sorusuna cevap bulma ümidi ile yıllardır peşinden koşuyordum. Bu bilginin tüm inananları derinden etkileyeceğine inanıyorum. Nasıl desem, ‘yıkıcı’ diye tanımlanabilecek bir değişikliğe sebep olabilir. Birazdan görecekleriniz, dünyayla paylaşmayı umduğum sunumun kaba bir kesiti. Fakat bunu yapmadan önce dünyanın en etkili din adamlarına danışmak, en çok etkilenecek kişilerce nasıl algılanacağını öğrenmek istedim.”
🔹 21. Yüzyıl İçin 21 Ders (21 Lessons for the 21st Century)
Yazar: Yuval Noah Harari
“İşlevsizliğe karşı mücadele sömürüye karşı mücadeleden çok daha zordur.”
Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarından 21. yüzyılın tarihçi ve filozofu olan Harari tarafından kaleme alınan ve önceki iki kitabından farklı olarak geleceğe yönelik bilgi ve görüşlerini aktardığı bazen şaşırtacak bazen içinizi sıkıp neler yapabileceğinizi düşündürecek bir kitap. Yapay zeka ve biyoteknoloji alanındaki teknolojik gelişmenin kültürel, ekonomik, siyasi ve toplumsal karşılığına işaret eden bir solukta notlar alınarak okunan hararetle tavsiye ettiğim bir kitap.
🔹 Beyaz Zambaklar Ülkesinde (The Country of White Lilies)
Yazar: Grigory Petrov
Bataklıkların, beyaz zambaklara dönüşme hikayesi ve diğer kaynaklarla birlikte okunduğunda efsanevi bir his bırakıyor. Herkesin okuması gereken başyapıtlar listesinde.
🔹Kozmos — Evrenin ve Yaşamın Sırları (Cosmos) 🌟
Yazar: Carl Sagan
“Bir yerlerde inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor.” ~Carl Sagan
Harikanın ötesinde bir eser, kitabını okuyun, 1980 yılındaki ilk versiyon TV serisini izleyin sonra geçtiğimiz yıllarda Neil DeGrasse Tyson’un sunduğu National Geographic’te yayınlanan güncellenmiş versiyonunu izleyin. İnanın bir çok şey anlam kazanacak. Şiddetle önerdiklerim arasında.
🔹Otostopçunun Galaksi Rehberi (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) 👍🏻
Yazar: Douglas Adams
Gezegen havaya uçmak üzereyken başka bir galaksiye otostop çektiğinizde neler olur! Benim en sevdiğim serilerden biri perspektif ve ilham verici. Serinin tamamı nefes kesici, filmi de izlenir tabi ama her zaman olduğu gibi kitabındaki detaylar hep kaçar filmlerde.
🔹Evrenin Sonundaki Restoran ( The Restaurant at the End of the Universe)
Yazar: Douglas Adams
🔹Çoğunlukla Zararsız
( Mostly Harmless)
Yazar: Douglas Adams
🔹Hayat, Evren ve Herşey (Life, Universe and Everything)
Yazar: Douglas Adams
“Kendime, kendi içime bakıyorum ve orada devasa bir evren buluyorum. Fakat bu evrende hayat ve devinimden çok, anlamlı sezgiler ve şüpheli arzular var. O zaman herşey karşımda yıkılıyor ve ben gülümsüyorum; sürekli bir dalgınlıkla düşünerek, girdabın derinliklerine dalıyorum.”
🔹Elveda ve Bütün O Balıklar için Teşekkürler ( So Long, and Thank for All the Fish)
Yazar: Douglas Adams
🔹Algı Kapıları ( The Doors of Perception)
Yazar: Aldous Huxley
“Eğer algı kapıları temizlenseydi, her şey insana, olduğu gibi görünürdü; sonsuz.” ~William Blake
Bizleri gerçekten ayıran şey algı kapıları mıdır? Bambaşka bakmanızı sağlayacak bir kitap.
🔹 Süper Zeka (SuperIntelligence)
Yapay Zeka Uygulamaları Tehlikeler ve Stratejiler
Yazar: Nick Bostrom
“Diğer hayvanların güçlü kasları ve pençeleri var, bizimse daha akıllı beyinlerimiz. Genel zeka bakımından sahip olduğumuz mütevazı üstünlük sayesinde dil, teknoloji ve karmaşık bir toplumsal örgütlenme geliştirmeyi başardık. Bu üstünlük, her kuşağın öncekilerin başarılarına yenilerini eklemesiyle zaman içinde daha da ilerledi. Bir gün insan beynini aşan makine beyinler yaratmayı başarırsak, o zaman bu yeni süper zeka çok güçlü hale gelebilir. Nasıl ki şu an gorillerin kaderi biz insanlara bağımlıysa, bizim türümüzün kaderi de makine süper zekâsının eylemlerine bağlı olabilir. Ancak bizim de bir üstünlüğümüz var: yapay zekayı insanlar yaratacak. İnsani değerleri koruyacak bir tür süper zeka yaratabiliriz. Bunu yapmak için kesinlikle güçlü bir nedenimiz olacaktır.”
🔹Bilimsel Devrimlerin Yapısı ( The Structure Of Scientific Revolutions)
Yazar: Thomas S. Kuhn
“Bilimsel buluşların mantıksal yapısı nedir? Ne tür kurallara ve kavramsal araçlara gerek vardır? Bu araçlarla üretilen bilginin sürekli ileriye, daha doğru olana gittiğini nereden bilebiliriz? Birbirine zıt bilimsel açıklamaların hangisinin daha geçerli olduğunu belirlemek için ne gibi ölçütlere sahibiz?”
🔹50 Soruda Yapay Zeka
Yazar: Cem Say
Yapay zeka trendine herkesin doğru şekilde anlayıp spekülatif yaklaşımlardan uzaklaşıp matematiği ile ve gündelik hayatta uygulamaları ile net ifadelerle 50 soruda harika yanıtlar bulmanızı sağlayan bir solukta okunan eserlerden.
🔹Yapay Zeka Geçmişi Geleceği
Yazar: Nils J. Nilsson
MÖ makine fikri tarihinden başlayıp geleceğe uzanan serüvende içinde bulunduğumuz 10 yılın bakış açısından kurtulmanız için şahane bir eser, kalın bir kitap olmasına rağmen rehber gibi okunabiliyor.
🔹 Yapay Öğrenme (Introduction to Machine Learning)
Yazar: Ethem Alpaydın
Ders kitabı ve gerçekten temelden yapay öğrenme konusuna başlayıp kendine kendine öğrenme yöntemi olan pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning) konusundan çıkacağınız çok kapsamlı bir eser.
🔹 Robotların Yükselişi (The Rise of the Robots)
Yazar: Martin Ford
🔹Machines That Think: New Science
Yazar: Kolektif
“Nasıl yani?” dedirten ve sizi düşünmeye itecek bir solukta okunan bir başka tavsiye.
🔹 Derin Öğrenme (Deep Learning Book)
Yazarlar: Ian Goodfellow and Yoshua Bengio and Aaron Courville
Yakın zamanda Türkçeye de kazandırılan harika bir ders kitabı! Temelden başlayıp sizin yolunuza, yolculuğunuza devam etmeniz için bir çok kapıyı açabilecek türden alanında öncü bir eser. Şiddetle tavsiye ediyorum.
🔹Yapay Zeka — Modern Bir Yaklaşım (Artificial Intelligence — A Modern Approach)
Yazar: Stuart Russel ve Peter Norvig
Yapay zeka konusunda çalışmaya başlamak isteyenler için hacimli ve kapsayıcı bir eser. Tam olarak temel kitap denebilecek türden bir başyapıt.
🔹Mahremiyet (Privacy)
Yazar: Eirik Lokke
“Sana her ihtiyacın olanı sunabilecek güçte bir devlet, aynı zamanda sahip olduğun her şeyi senden çekip alacak güçtedir.” ~Thomas Jefforson
Bir sabah uyandığımızda özel yaşam hakkımızın olmadığını hayal ederek okumaya başlayacağınız bir kitap. Devlet kurumları güvenliği, sosyal medya ve dijital toplumda özel yaşamımızı sürdürebilmek üzerine bir eser.
🔹Daha Yeni Başlıyor
Yazar: Faruk Eczacıbaşı
Geleceğin dünyasında esneklik, yakınsama, ağ yapısı ve karanlık taraf üzerine kaleme alınmış okunması gereken eserlerden.
🔹 Elon Musk
Tesla SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde
Yazar: Ashlee Vance
Elon Musk’ın şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesini anlatan bir kitap.
🔹İstatistik ile Nasıl Yalan Söylenir (How to Lie with Statistics)
Yazar: Darrell Huff
“Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.”
🔹1984
Yazar: George Orwell
“Genellikle, kavrayış ne denli fazlaysa, yanılma da o ölçüde fazladır: Zeka ne denli fazlaysa, akıl o ölçüde azdır.”
Tüyler ürperten bir distopya ve 20. yüzyılın 2050'ye vurgu yapan çok önemli ve içinizi sıkacak sizi rahatsız edecek ve çokça düşündürecek bir eser.
Geçmişten şimdiye ve geleceğe kim bilir kaç yıl geleceğe selam çakmış olduğunu görünce ağzınız açık okumaya devam edeceksiniz!
“Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymama demektir. Bağlılık, bilinçsizliktir.”
🔹İşte Ceylanlar
Yazar: Erhan Erkut
“Küçük bir veri setine dayanarak öngörüde bulununca hem Tip 1 ve Tip 2 hatalara açık oluyorsunuz hem de girişimciliğin tabiatı nedeniyle hata yaptığınız çok hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor. Hiç şüphem yok ki, 2020 yılının sonunda en başarılı girişimlerden olarak nitelenecek bazı girişimleri kitaba dahil etmedik. Daha da acısı kitaptaki bazı girişimler belki 2020 yılını bile göremeyecek. Tüm bu kısıtların farkındayım ama bu bir geleceği tahmin kitabı değil. 2018 sonu itibarı ile iyi giden girişimcilerimizi kutlama ve onların deneyimlerinden öğrenme kitabı.”
🔹 Hayat 3.0 — Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak (Life 3.0 — Being Human in the Age of Artificial Intelligence)
Yazar : Max Tegmark
🔹 Ruhsal Makineler Çağı (The Age of Spiritual Machines)
Yazar: Raymond Kurzweil
“İnsan doğasındaki bir ikilem, insanın problem çözmeyi sevmesi, ama tüm problemlerin çözülmesini istememesidir. Problemlere, çözümlerinden daha çok bağlıyız. Örneğin ölümü ele alalım. Ölümü trajik bir olay olarak ele alır, önlemek veya geciktirmek için çok büyük bir çaba harcarız. Oysa ki ölüm olmasa yaşamın anlamı da olmazdı. Zamanı değerli kılan ölümdür.”
🔹 Master Algoritma (The Master Algorithm) 🤖
Yazar: Pedro Domingos
Yapay öğrenme hayatımızı nasıl değiştirecek diyorsanız, işte okumanız gereken kitaplardan yalnızca biri.
🔹 Cesur Yeni Dünya (Brave New World)
Yazar: Aldous Huxley
“Ben keyif aramıyorum. Tanrı’yı istiyorum, şiir istiyorum, gerçek tehlike istiyorum, özgürlük istiyorum, iyilik istiyorum.”
🔹 De Profundis
Yazar: Oscar Wilde
“Yaşayışta sadelik, düşüncede ihtişam”
Bu harika eseri bana kazandıran Ersin Özüağ’a müteşekkirim.
🔹 Dokuz Öykü (Nine Short Stories)
Yazar: J. D. Salinger
Benim favori kitaplarım arasına gireli uzun yıllar oldu. Nedendir bilinmez birden fazla okuduklarımdandır.
Bu bir ukalanın gözlemi değildi, gerceksever ya da istatistiksever birinin gözlemiydi.
🔹 Çoluk Çocuk (Just Kids)
Yazar: Patti Smith
Bu kitap içinde zerre matematik barındırmıyor gibi belki gerçeğin hayali bir hali gibi bile gelebilir ama gerçeğin ta kendisidir. Patti Smith hayranlığım bu kitaptan sonra tavan yapmıştır. Ardından gelen kitapları da birbirinden güzeldir. İstanbul’daki konserinde bulunmama vesile olan herkese teşekkürler. Bu harika kitap 70'lerin sonu 90'lara kadar New York ve çevresindeki savaş sonrası müzik ve sanat hareketini sanatçı olmak arzusuyla yaşayan iki gencin gözünden anlatılan biyografidir. Çok iyi bildiğiniz bazı isimleri ilginç özellikleri ile de tanıyabilirsiniz.
“Bir başyapıt, daha önce hiç açılmamış bir hazine sandığının içini görmek için ayrıcalıklı bir davet.” Johnny Depp
🔹 Bir Zihin Yaratmak (How to Create a Mind)
Yazar: Raymond Kurzweil
🔹 İnsanlık 2.0 (The Singularity Is Near)
Yazar: Raymond Kurzweil
Tekilliğe doğru biyolojisini aşan insan: yapay zekanın geleceğine yönelik öngörülerin sunulduğu tüm ortalıkta gezinen laflardan farklı ve çok düşündüren bir eser.
🔹 Ben Bir Garip Döngüyüm (I am a Strange Loop)
Yazar: Douglas Hofstadter
Bu kitabı öneren Dr. Erkan Uçar hocama selam olsun, teşekkürler.
Neden kendi bedenimdeyim de bir başka bedende değilim?
🔹Beyin ve Zihin (The Mind and the Brain: Neuroplasticity and the Power of Mental Force)
Yazar: Jeffrey M. Schwartz MD, Sharon Begley
“Eğer atomlar kaderin ağlarını ve neden ve sonucun ebedi dizilimini yırtacak yeni bir hareket meydana getirmek için yollarından çıkmazsa — dünya çapında yaşayan varlıkların özgür iradesinin kaynağı nedir?” Lucretius
🔹Meraklısına Bilim
Editör: Defne Üçer Şaylan
“Sarkac.org yazılarından bir seçki olan: Meraklısına Bilim” kitabının pdf dosyasına ulaşmak için lütfen tıklayın.
🔹Sistem (Das System)
Yazar: Karl Olsberg
Yapay zeka ile ilgilenenlerin neyle dans ettiklerini bilmeleri açısından okunması önerilenler arasında Sayın Prof. Dr. Tülay Yıldırım hocama teşekkürler.
🔹Olasılıksız (Improbable)
Yazar: Adam Fawer
🔹 Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler
Yazar: Sinan Canan
Bu peşi sıra gelen 3 öneri için sevgili arkadaşım Yavuz Kömeçoğlu’na teşekkkürler.
🔹Robot (I, Robot)
Yazar: Isaac Asimov
🔹Hayalet Program (Daemon)
Yazar: Daniel Suarez
🔹Beyin Senin Hikayen (The Brain: The Story of You)
Yazar: David Eagleman
Bu öneri için Resul Emre Aygan’a teşekkür ederim.
🔹Derin Tıp (Deep Medicine)
Yazar: Eric Topol
“Hayatı anlamak için geriye bakilabilir ama onu yaşamak için ileriye bakılmalı.”
“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.”
— SØREN KIERKEGAARD
✔️ Son güncelleme / Last update: 28.03.2020
Sizin önerilerinizi de almak için sabırsızlanıyorum, lütfen yorum olarak bırakın!